Ma perche’ non vai alle origini, indietro, indietro, indietro nel tempo, alla preistoria, a quando eravamo tutti “Lucy”, c’erano sconfinate praterie senza confini, e non ti chiedi il perche’ e percome delle evoluzioni?
Poi, le materie prime, come anche la manodopera, vengono ACQUISTATE, ai prezzi ovviamente locali. Come daltronde, non e’ che chi lavora in.. chesso’... Polonia, abbia gli stessi stipendi di chi lavora in Svizzera. Ma non hanno nemmeno gli stessi costi.
Per non parlare del fatto che l’Africa ha turismo, export, e si, anche cioccolata fabbricata in loco, e mi stupisco che tu che sai tutte queste cose, non lo sppia, o piu’ probabilmente lo ignori volutamente. Esempio? Eccoli:
Jaki Kweka is that rare breed of gourmet chocolatier. She makes fine chocolate in Africa using local African ingredients. (Reuters)
Other African companies such as Ghana's Golden Tree use local cocoa but import milk powder and sugar. (Reuters)
The Omanhene Cocoa Bean Company is producing world class chocolate entirely in Ghana using beans The Financial Times calls “the finest cocoa in the world.”
E non solo:
Multinationals such as Nestle mass produce chocolate in South Africa for the continent's consumers and source ingredients globally.
Come mai non ci sono poi molte ditte che producono cioccolata in Africa? Ecco:
Cocoa producers Ivory Coast and Ghana lack dairy and sugar industries to compete with the main manufacturers and cocoa is traded globally so African bean growers don't have a competitive advantage when it comes to making chocolate. (Reuters)
As simple as that. Business . Come ci sono un sacco di altre produzioni ed esportazioni, ma visto che si parla di cioccolata, le ometto. Come anche ometto i billioni che quei "paesi poveri" spendono in armamenti. E i trillioni di illegal businesses.
E ancora:
Chocolate consumption in sub-Saharan Africa is on the rise. Sales in South Africa, the continent's largest market, rose to 6.4 billion rand ($531 million) in 2014 from 5.8 billion rand in 2013, according to market research firm Nielsen.
The most prominent mass-market chocolate maker in West Africa is Ghana's Cocoa Processing Company, which makes around 1,000 tonnes of chocolate per year under its Golden Tree label.
Com’e’ che ometti tutto cio’?
Vuoi dei links?
http://www.omanhene.com/
http://www.goldentreeghana.com/ourproducts.html
http://www.goldenscapetreeafrica.org/
ecc ecc
E poi la cioccolata non mi piace neanche. Preferisco la crema
Il mago Oronzo mi fa un baffo